Gyógy masszázs fajták

 • Gyógy masszázs: A masszázs szintén a mechanoterápia körébe sorolható. Frissítő és sportmasszázs egészségeseken is végezhető. A gyógy masszázst azonban gyógy masszőr vagy gyógytornász végzi. A gyógy masszázst leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik. Kitűnően alkalmazható pl. gyógytorna előtt az izomzat kilazítására vagy éppen tonizálására (az izomtónus visszanyerésére). A gyógy masszőr vagy gyógytornász vizsgálat során tájékozódik a bőr, a bőr alatti kötőszövet állapotáról és ennek megfelelően végzi a kezelést. A masszázs mechanikai inger a bőrnek, bőr alatti kötőszövetnek, izomzatnak.
 • Svéd masszázs fogalma: A legelterjedtebb nyugati masszázsfajta. Eredeti formája ötvözi a masszázst és a testgyakorlatokat. Simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissítem fel a szervezetet. Fizikai és neurohormonális hatása elősegíti az esetleges betegségek gyógyulását. Csökkenti, a fájdalmat felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenek előtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását.
 • Reflexzóna masszázs fogalma: Elsősorban reflexes hatásokat ér el; segítségével a belső szervek működése, így a szív, epehólyag, és a belek működése is befolyásolható. Ennek alcsoportjai: a szegment masszázs, a kötőszöveti masszázs és a perioszteális (csonthártya) masszázs.
 • A szegment masszázst: a gerinc bizonyos szakaszainak két oldalán végzik. A mozgásszervek, de a belső szervek is szegmentális beidegzésűek, vagyis a gerincvelő bizonyos szakaszából kapják beidegzésüket. A gerincvelőből, illetve gerincből kilépő idegek a megfelelő gerincszakasz melletti terület masszázsával befolyásolhatók. Jól használható enyhe-közepes fokú keringészavar, érszűkület, koszorúér-betegség, de epe- és bélbetegségek valamint isiász kezelésére is.
 • A kötőszöveti masszázs: a kötőszövet reflexzónáinak befolyásolására alkalmas. Különleges technikát igényel, ezért elsősorban gyógytornász végzi. Megfigyelték, hogy a belső szervek vagy ízületek betegségei, fájdalmai bizonyos bőrterületeken, illetve a bőr alatti kötőszöveten reflexesen kialakuló, tapintható elváltozást, behúzódást, duzzanatot, feszülést okoznak. E területek speciális masszázsa a megfelelő ízületeket, belső szervi betegségeket, valamint a vegetatív idegrendszert jótékonyan befolyásolják. Elsősorban a hát, a derék valamint a far területén találhatók az egyes szerveket reprezentáló bőr- és kötőszöveti zónák.
 • A perioszteális (csonthártya) masszázs: a kötőszöveti masszázs speciális formája. Főleg a keresztcsont tájon alkalmazzák a bélműködés serkentésére, illetve a női nemi szervek működésének befolyásolására.
 • A nyirokmasszázs: A nyirok ödéma (lymphoedema) kezelésére szolgáló speciális masszázs, melyet kézzel és géppel végez a gyógytornász. Komplex kezelés része, mert a nyirok ödéma csökkentésére, speciális torna, és a duzzadt végtag speciális pólyázása is feltétlenül szükséges. Nyirok ödéma a felső végtagon leggyakrabban emlőműtétet követően, az alsó végtagon visszatérő orbánc következtében alakul ki.
 • Izomlazító masszázs A masszázs során simító, dörzsölő, gyúró, ütögető és rázó fogásokkal történik a görcsös izmok átdolgozása és kilazítása. Testünk minden izmának alapos átmasszírozása beindítja a vérkeringést, javítja az anyagcserét, segít kiüríteni a méreganyagokat, javítja a nyirokkeringést, izomlazító, stressz-, és görcsoldó hatású, valamint felfrissíti egész szervezetünket. Segíti feloldani az izomba zárt feszültségeket, görcsöket, melyek állandó fájdalmat okoznak a gerinc a váll és a nyak területén.  Relaxációs masszázs Frissítő masszázs
 • Thai masszázs:Ez egy úgynevezett szárazmasszázs, amely egyéb technikákkal ellentétben nem használ olajt, krémet. Nem az izmokat, hanem az akupresszúrás pontokat ingerlik nyomásos technikával. Az egész testen alkalmazott eljárásnak sajátos koreográfiája van,a masszőr az alkarját, térdét és a talpát is használja. Folyamatosan lazító, ritmikus mozgást végez, amit a masszázst fogadó személy is átvesz. A masszázs hatása fájdalomcsillapító, serkenti a vér- és a nyirokkeringést, ezáltal fokozza a szervezet védekező erejét. Alkalmazható alvászavaroknál, ideges állapotban, fájdalom enyhítésére. Mivel a masszírozás sok feszítésből és nyújtásból áll, ezért az izommerevedések oldására is alkalmas.
 • Thai masszázs:Ez egy úgynevezett szárazmasszázs, amely egyéb technikákkal ellentétben nem használ olajt, krémet. Nem az izmokat, hanem az akupresszúrás pontokat ingerlik nyomásos technikával. Az egész testen alkalmazott eljárásnak sajátos koreográfiája van,a masszőr az alkarját, térdét és a talpát is használja. Folyamatosan lazító, ritmikus mozgást végez, amit a masszázst fogadó személy is átvesz. A masszázs hatása fájdalomcsillapító, serkenti a vér- és a nyirokkeringést, ezáltal fokozza a szervezet védekező erejét. Alkalmazható alvászavaroknál, ideges állapotban, fájdalom enyhítésére. Mivel a masszírozás sok feszítésből és nyújtásból áll, ezért az izommerevedések oldására is alkalmas.
 • Aroma masszázs: A masszázs önmagában is eredményes kezelési mód, de az illóolajok kedvező hatásaival, az aroma-masszázsolajokkal kiegészítve a kezelés jóval hatékonyabb lehet. Az illóolajos /aromaolajos masszázs általában lassú, gyengéd, masszázsfogások alkalmazásával kezdődik, elősegítve az olaj bőrbejutását. Az illóolajok segítik az izmok ellazulását, serkentik a nyirokrendszert, jó hatással van a keringésre. Fokozzák a szervezet természetes méregtelenítését. A kezelés megfiatalítja, táplálja, tisztítja a bőrt. Az aromaolajos masszázskezelés hatékony eszköz lehet a stressz, a feszültség oldására, a fáradtság megszüntetésére, ellazítja a testet. Fontos szerepe lehet a megelőzésben, az egészség megőrzésében. Segíti az egészséges immunrendszert a fertőzések leküzdésében. Az aromás illóolajok nem csak a bőrön keresztül fejtik ki hatásukat, hanem illatanyagaiknak belégzése is fontos szerepet játszik a masszázskezelésben.
 • Akupresszúra: akupunktúrás pontok puszta kézzel való nyomása. Ide tartozik még ugyanezen pontok elektromos- vagy lézeres készülék segítségével való stimulálása is.
 • Akupresszúra módszerei:Nyomás: Enyhe nyomást idült betegség okozta legyengülésnél, gyermekeknél, idős embereknél, vékony izomzatú tájékokon használunk,erős nyomást pedig új keletű betegségeknél, erős alkatoknál, eszméletvesztésnél, vastag izomzatú tájékokon. Szúrkálás: - egy ujjal "szúrkálni": erős ingerlésre használják - több ujjal szúrkálni: enyhe ingerlésre használják. Nyomás felemelés: Több ujjal történik, a mély rétegek idegeit és inait ingerlik vele. Csípés: Mély ingerlésre használják.
 • Kínai masszázs: az akupunktúrás pontok kézzel - elsősorban ujjakkal - történő kezelése - a különböző masszázsfogások alkalmazása az izmokon és meridiánokon - és a mobilizációs (ízület kimozgató) technikák. A kínai masszázs tulajdonképpen egy masszázsfogásokkal és kimozgatásokkal egybekötött akupresszúrás kezelés.
 • Csontkovács: A csontkovácsolás, más néven manuálterápia, az ízületműködés helyreállításával foglalkozó gyógy terápia, amely a paciens és a terapeuta izomerejét használja fel, a terapeuta szakszerű fogásainak kivitelezéséhez. Ezeknek a speciális fogásoknak mechanikai hatására rendeződnek csontjaink, ízületeink a helyes pozícióba kerülnek, ami kihat az egész szervezetünkre.
 • Reiki masszázs: A reiki masszázs gyakorlatilag a reiki, és a hagyományos masszázs ötvözését jelenti. A reiki az egyik legősibb gyógymód, melyre 2500 éves szanszkrit nyelvű írások is utalnak. Tibeti eredetű, amit egy japán szerzetes, dr. Mikao Usui fedezett fel újra, és tettette elérhetővé a mai kor embere számára. A reiki egy olyan holisztikus gyógymód, amely az életerő-energia (kí) felvételét és áramlását segíti. Ez az egyetemes energia körülöttünk és bennünk mindenhol megtalálható. A reiki megnyitja az energiacsatornákat, felfrissíti az ember életerejét, kiegyenlíti a test energiáit. A gyógyító életerő energia a reiki-közvetítő kezén keresztül áramlik át a paciensbe. Nem a reiki gyógyító energiáiból származik, ő közvetítő a kozmikus energia áramlásában, a kezein keresztül a befogadó testébe irányítja azt.
 • Finn masszázs: A finn masszázs egy mély szöveti masszázs, mely a trigger pontokra, a merev izmokra és a lehetséges problémákra fókuszál. A finn masszázs után teljesen oldottnak és pihentnek érzi izmait és az egész teste újjászületik. A finn masszázs, hasonló a svédmasszázshoz, de sokkal egyszerűbb és hatékonyabb, de olykor fájdalmas is lehet. Csak simítás, dörzsölés és vibrációs jellegű fogásokból állnak, valamint ezeknek variációiból. A simítás és dörzsölési fogásoknak is több fokozata van, a felszínestől az egészen mélyig (mélysimítás, már gyúrásnak számít a svédmasszázs fogalmai szerint), valamint egymásnak kombinációi. Alapvetően a sportban használják.
 • Japán masszázs: Japán eredetű a ma már hazánkban is ismert tradicionális keleti frissítő masszázs is. Eredetileg a shaolini harcművészek testi-lelki teljesítőképességének fokozására használták. A terápia célja, hogy az aszimmetrikus és emiatt diszharmonikus emberi testet ismét szimmetrizáljuk, ezáltal az öngyógyító erőket aktivizáljuk és a betegségeket megelőzzük, illetve a már kialakult kórképek gyógyulását elősegítsük. Amennyiben a testet szimmetrizáljuk, az izmokat lazítjuk, az energiablokkok kialakulását meg tudjuk akadályozni. Kivitelezése ruhában történik, a padlóra terített gumiszőnyegen .A  Japán Tradicionális Terápia három technikát ötvöz, melyeket az összes távol-keleti masszázsban alkalmaznak. A masszázst, mely lazítja a feszes izmokat, javítja a vérkeringést, serkenti a nyirokkeringést és fokozza az anyagcserét. Az akupresszúrát, mely elősegíti a testben az energia áramlását. A manuál terápiás fogásokat, melyekkel helyreigazítják az ízületeket. A masszázs során az elméletében kulcsfontosságúnak tartott SI ízület helyreigazítása mellett, a gerinc nyaki-, háti-, és lumbális csigolyái, valamint a test csaknem összes ízületének manipulációját elvégzik. Alkalmazási területét tekintve a Japán Tradicionális Terápia széleskörű. A mozgásszervi betegségek kezelése mellett belső szervi problémák kezelésére is alkalmazzák.
 • Meridián masszázs: A szellemi-testi-lelki jóllét érintés, simogatás segítségével történő javítása, fokozása a legősibb, természetes gyógymódok közé tartozik. A simogatás-érintés hiánya miatt sokkal ingerültebbek leszünk, csökken az immunrendszer védekezőképessége, leromlik az általános testi, lelki, fizikai állapot.
 • Rolfing masszázs: Extrémen erős nyomásokkal dolgozik ujjal, könyökkel, vagy az összezárt kéz csontjaival. Ezek a nyomások a mélyebben levő kötőszövetekre, és minden más szövetre is kihatással van, amit az izomrostok burkolnak. Ennek a technikának a célja, hogy ezeket az összetapadt kötőszöveteket feloldja. E módszerrel megelőzhetőek a kopások, a mozgásszervi deformációk, és korrigálhatóak a testtartási problémák. Egy terápia 10 masszázsból áll, melyet 1-1 óráig végeznek. Kimondottan fájdalmas, olykor lehangoló masszázs. Gyakran gyermekkori emlékek villannak fel a tudatban, olyan élmények, melyek hatására a test egy helytelen izomdeformitást hajtott végre. Bizonyos izomcsoportok feszülése az érzelmi konfliktusokat hosszabb ideig is el tudja hallgattatni, de ha ezek nem oldódnak fel, az egész test tartása eltorzul. Ennek alapján ezt a masszázst leginkább pszichoterápiával kombinálva szokták végezni. Hatására a megrövidült vagy szakadt izmok visszanyerik alakjukat. A hibás tartás megszűnik, új tartási forma áll be. Lazulnak az izmok és oldódnak a görcsök, a testben új feszítőerők lépnek fel.
 • Ayurvédikus masszázs: Az Ayurvéda vagy ayurvédikus gyógyászat gyakorlata elsősorban indiai területről származik, képviselőinek érvelése szerint segíti az egészséget és a gyógyulást. Az Ayurvéda kifejezés az ayus (hosszú élet) és veda (tudás) összetevőkből származik, nyers fordítása: a hosszú élet tudománya. Az Ayurvéda az egészséges élettel kapcsolatos teendőkkel foglalkozik, továbbá therápiás eszközökkel, melyek a fizikai, mentális, szociális és spirituális harmóniához kötődnek. Az ayurvéda egyike azon kevés hagyományos gyógyászati rendszernek, melybe a sebészet is beletartozik. Az ayurvédikus masszázs különböző, a korral járó és más szokásos rendellenességek kezelési formája. Az előnyök között szokták említeni a fájdalomcsillapítást, a keringés javítását, feszültségoldást, jobb alvást, rugalmasságot, atlétikus teljesítmény,érzelmi állapot javulását. A masszázs terápia enyhíti a fájdalmat, lazítja a feszes izmokat, csökkenti az arthiritissel járó izzadást. Pártolói azzal érvelnek, hogy az ayurvédikus masszással az ízületekben és szövetekben mélyen beépült mérgek fellazulnak és a keringési rendszer által jutnak ki a szervezetből, egy természetes méregtelenítő folyamat által.
 • Mauri masszázs: A ma-uri masszázs után fekszel a padon és tudod, hogy szép vagy, okos és minden sikerülni fog Neked. Átjár az életöröm, energia, pozitív gondolkodás. Próbáld ki, és meglátod, mennyivel kiegyensúlyozottabb és boldogabb leszel!
 • MiaoMei masszázs: A MiaoMei Masszázs egy több ezer éves tapasztalatot magában foglaló kínai tradicionális egészségmegőrző kezelés, amivel megteremthetjük és visszaállíthatjuk testi-lelki egyensúlyunkat és ráadásul karcsúsod hatunk. A Miaomei masszázs, mely a Bambuszvirág®rendszer része megoldást kínál a testi, lelki bajokra. Összehangolt elemei szigorúan egymásra épülnek, kiegészítik és erősítik egymást. A kúra alapköve a Miaomei masszázs, amely elsősorban egészségmegőrző és fiatalító hatású. A vékony testalkatú embereknél is ugyanolyan eredményesen alkalmazható a kibillent egyensúlyi állapotok helyreállításához. Fogyasztó hatását a hozzárendelt kiegészítőkkel együtt fejti ki. Emellett az akupresszúrás pontok stimulálása normalizálja a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és gyógyító hatással van emésztési problémákra, stresszre, ízületi problémákra és migrénes fejfájásra. Fogyasztó hatását a hozzárendelt kiegészítőkkel együtt fejti ki. Keleti masszázstechnika, mely részben akupresszúrára épül. A nyugati stílusú masszázsfogások helyett nyomást alkalmaz, s mivel olajra vagy más "vivőanyagra nincs szükség, nem kell közben levetkőzni. Holisztikus terápia, mint maga az akupresszúra is. Egyes tünetek helyett az egész szervezetre koncentrál és célja az energia természetes egyensúlyának helyreállítása azáltal, hogy nyomást gyakorol az energiacsatornákra, más néven meridiánok bizonyos pontjaira. Egyensúlyba hozza az egész szervezetet s ezzel oldja a feszültséget és a stresszt. Hatások hátfájás, fejfájás, migrén, álmatlanság, menstruációs problémák, depresszió és még sok krónikus betegség estén.
 • Udwarthanam masszázs: Fogyasztó, méregtelenítő nyirok- és cellulit masszázs gyógynövényporral, gyógynövényes péppel.
 • Tui-na masszázs: A Tui-Na vagy más néven An-Mo a meridiánokon haladva végez ütögetéseket, gyúrást, csipkedést, ujjnyomást, szorítást, csavarást vagy simítást. A tui-na tolást, markolást jelent, az an-mo nyomást, dörzsölést. A kínai akupresszúrát is tartalmazó masszázstechnikákról elmondható, hogy gyógyhatásuk megkérdőjelezhetetlen, de célja a gyógyítás, és előfordulhat, hogy egy-két akuponton. történő munka során fájdalom vagy kellemetlen érzés támadhat. A gyógyulásért a fájdalmon is túl kell lépni.
 • Lomi lomi masszázs: A Lomi Lomi szó egyszerűen csak annyit jelent: masszázs. Ez egy páratlan gyógyító masszázs, amit az ősi Polinéziából származtatnak. Hogy megértsük a mélységét a Lomi Lomi masszázsnak, először is meg kell, hogy értsük a Hawaii filozófiát, amit Huna-nak hívnak. Huna filozófia abban hisz, hogy a negatív gondolatok és a viselkedés, a rossz élmények, okozzák, hogy a test elveszti a harmóniáját a környezettel. A harmónia elvesztése és a szeretet hiánya vezet a különböző betegségekhez. A Huna hipotézisének az alapja, hogy minden és mindenki keresi és törekszik a harmóniára és a szeretetre.
 • Hangmasszázs: A tibeti hangmasszázs az érintés egy különleges, egyedülálló formája.  A hangtálak kellemes, harmonikus hangjai megnyugtatják a szellemet, a lágy rezgések átjárják az egész testet, fellazítják az energiablokkokat és egy jóleső ellazuláshoz vezetnek.  A nyugalom, biztonság, és védettség atmoszféráját teremti meg, ami lehetővé teszi, hogy kapcsolatba kerüljünk a "belső hangunkkal". Egy teret nyitunk meg vele, ahol a lélek kibontakozhat. A hangmasszázs egy olyan teljes körű, holisztikus terápia, amely a test, a lélek és a szellem gyógyítását és harmonizálását egyaránt magába foglalja.
 • Prána Nadi masszázs: A prána mindent átható erőteljes energia, mely igazodik minden élő és élettelen egyéni igényeihez. Támogatja a személyiségfejlődés folyamatát. Pozitívan befolyásolja a gyógyulási folyamatokat, enyhíti a fájdalmat, segít a félelem, a harag, a depresszió, az aggodalom, a levertség legyőzésében. Megkönnyíti a nehéz fizikai és nehéz pszichikai megterhelés leküzdését. Segíti a könnyebb beilleszkedést és elindít az önismeret útján.

Erotikus masszázs fajták

 • ESZO masszázs: E masszázs technika lényege mozaik nevében rejlik, mely nem másnak a rövidítése, mint az elnyújtott szexuális orgazmusnak. Technikája azonban ennél jóval összetettebb, hiszen ahhoz, hogy a gyönyör tökéletesen legyen, a legapróbb rezdülésekre is figyelni kell. Az ESZO masszázs lényegében egy olyan technika, mely számos más erotikus masszázs elemmel együtt képes a vágy fokozására, az élvezet elnyújtására és az igazán melyről jövő orgazmusra.
 • Tantra masszázs: A tantra a legkülönfélébb módszereket és technikákat, meditációkat és tanokat foglalja magába. A forma alkalmazkodott a nyugati világ elvárásaihoz, de az eredeti gondolatok változatlanul maradtak. Az igazságot nem fedezhetjük fel a külső világban, önmagunkban kell keresni, testünkben, mely magában hordozza a világmindenség mély tudását. A test a lélek temploma, ezért a tantrikák alázatos figyelemmel és tisztelettel fordulnak felé. A tantra masszázs a lélek simogatása a testen keresztül. A masszázs a testtudatosságról, az erogén zónák megtapasztalásáról szól. A masszázs egésze azon az alapelven nyugszik, hogy a test, a szellem és a lélek egy egységet alkotnak. A céljuk az, hogy felépítsék spiritualitás, érzékiség és szexualitás közötti hidat. A tantrában  a spiritualitás és a szexualitás összetartoznak. A tantra masszázst az különbözteti meg a többi alternativ masszázstól, hogy tudatosan bevonja a genitáliákat, a nőknél a yonit, férfiaknál pedig a lingamot. Így az ember egészével foglalkozik, ami lehetővé teszi a szexuális gyógyítás testi szintre való kiterjesztését. A masszázs során nem a vágy felkeltése a cél, hanem az oda vezető út megtapasztalása. A tantrikus- masszázs során a nyugalom, megkönnyebbülés és az érzete járja át testünket. A masszirozás közben a szex-csakrával dolgozunk, ennek energiáját a sziv- csakrához vezetjük, ami ott aztán szeretetté változik.
 • Lingam masszázs: A Lingam-masszázs a férfi hímvesszőjének masszírozási technikája a Tantrában, ami állítólag olyan örömökhöz képes eljuttatni a férfit, amiről álmodni sem mert.A Lingam szanszkrit eredetű szó, aranypálca, varázsvessző, jogar, pénisz a neve. A Lingam-masszázs pedig a Tantra (megszentelt szexualitás) által oly' nagyra becsült és tisztelt technika, melynek révén az emberben felszabadul a kreatív energia és az öröm. Fontos hangsúlyozni, hogy a masszázs során nem az orgazmus elérése a cél, az csupán kellemes mellékhatás. A Lingam-masszázs lényege a herék, a gát, a prosztata és a hímvessző különleges masszírozása, amiben a férfi  ellazul, és örömét leli. Ezen állapot eléréséhez a férfinak meg kell ismernie saját gyengéd oldalát, hogy képes legyen ellazítani és befogadni a masszázs okozta örömöket.
 • Yoni masszázs: A Yoni szanszkrit eredetű szó, a nő nemi szervét jelenti. Nagy szeretetnek és megtisztelésnek örvendő szent hely, egyben a vagina /hüvely/ neve is.  A masszázs segítségével a nő könnyebben lesz képes bizalmat és intimitást kiépíteni partnerével. Nem véletlen az sem, hogy szexuálterapeuták akkor is ajánlják a technika elsajátítását, ha a nő komoly szexuális traumát élt át, vagy képtelen a belső szexuális gátakat lebontani. A Yoni-masszázs célja nem az orgazmus elérése, hanem az ahhoz vezető örömteli út megtapasztalása.
 • Prosztata  masszázs:
 • Duo masszázs:
 • Csuszka masszázs: